Stosunek Polskich Luteran do homoseksualizmu

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

Czy kościół luterański to na pewno dobry wybór?

Postprzez Roman » 01 Sty 2009, 20:24

Adamie I-Twoje wypowiedzi(wypisz-wymaluj)przypominają mi wypowiedzi Eutychusa(bodajże baptysty) z którym polemizowałem dość długo na tematy poruszane przez Ciebie-zerknij do archiwum.
-------------------------------------
napisałeś-"Nie krytykuję ludzi lecz ich zachowania i działania i działania czyli grzech"
Tego typu sformułowania są dla mnie typowym i częsta, niestety ,stosowanym wybiegiem aby uciec przed zarzutem osądzania innych ludzi(bycia sędzią niczym Bóg).A więc ja pytam czy zachowania człowieka są czymś niezależnym od człowieka?Czy w takim razie człowiek ponosi odpowiedzialność z swoje zachowania.A więc może człowiek nie podlega osądowi tylko jego zachowani?Człowiek nie jest grzesznikiem tylko ma grzeszne zachowania? Sformułowania typy głoszone czasem przez ludzi typu:"NIE POTĘPIAM CZŁOWIEKA ,TYLKO GRZECH" są dla mnie nie do przyjęcie i dość płytkie jeśli się zważy implikacje logiczne jakie niosą z sobą takie stwierdzenia.
Roman

Postprzez onezym » 01 Sty 2009, 23:23

Roman 2009-01-01 20:57:05
... Jezus mówi w tej chwili"...będziesz ze mną w raju".Poskromimy naszą ludzką pychę......
++++++++
Oczywiście, tak. Powinniśmy najpierw spojrzeć na siebie. Nie zmienia to faktu, że na pytanie czy to a tamto jest grzechem, odpowiedzieć umiemy, że jest lub nie - bo mamy mieć wyćwiczone sumienia jako chrześcijanie żywiący się stałym pokarmem.

P.S.
Na str. 3 niejaki "boston" cytuje książkę, z której (w uporszczeniu) wynika, że wszyscy w Biblii są homoseksualni, a jeśli jest napisane inaczej, to jednak w wyniku dogłebnej analizy uda się przeinterpretować...

To jest obłęd, co środowiska homoseksualne robią w naszych głowach propagując swoją postawę.
----------
onezym
onezym

Postprzez varpho » 01 Sty 2009, 23:55

ad PS

w uproszczeniu.

w takim uproszczeniu to Matka Boska jest Polką spod Częstochowy.
----------
:com napisał, tom napisał:
varpho

Postprzez **** » 02 Sty 2009, 14:04

niestety oba uproszczenia panów Onezyma i Varpho wystepują autentycznie w głowach niektórych osób....przypomina mi to wiare w dziadka Mroza ,czy w Mikołaja ,wkładajacych -osobiście - przezenty w buty ,czy pod choinkę....ale dzieciom sie nie ma co dziwić, one wierzą w to ,co im dorośli przekażą.... teraz jest akurat to ,,w kolejce '' do przekazania,że wszyscy właściwie to homoseksualiści.to juz nie tylko bajka dla dzieci ale i dla dorosłych, sposród których dośc liczni się nia ekscytują....nawet czytający Biblię...mało ciekawą się niektórym wydaje ,,goła'' treść Ewangelii... trza ja ,,urozmaicić....

Postprzez onezym » 02 Sty 2009, 16:43

A jak zrozumiałeś moje "uproszczenie"?
----------
onezym
onezym

Postprzez **** » 02 Sty 2009, 17:13

...cytowałeś książkę ,,bostona,, a raczej to, co z niej w uproszczeniu wynika../że wszyscy w Biblii są homoseksualistami...itd,jak wyżej w swoim poście napisałes/-to miałam na myśli.

Poprzednia

Powróć do Pozostałe tematy z archiwum

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość