czy możliwy jest ślub w kościele ewangelickim?

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

czy możliwy jest ślub w kościele ewangelickim?

Postprzez balticc@interia.pl » 05 Mar 2010, 15:04

Witam jestem kobietą katoliczką ,która jest 3 lata po rozwodzie (tylko cywilnym) .Od kilkunastu miesięcy mam partnera z który jestem związana i planujemy wiąć ślub .Partner jest ewangelikiem i kawalerem.Moje pytanie jest następujące,czy jeśli zmieniłabym wiare na ewangelicką byłby mozliwy slub w kościele?
Bardzo nam obojgu na tym zależy.Proszę o odpowiedź.
balticc@interia.pl

Re: czy możliwy jest ślub w kościele ewangelickim?

Postprzez Kolejarz » 05 Mar 2010, 17:41

balticc@interia.pl napisał(a):Witam jestem kobietą katoliczką ,która jest 3 lata po rozwodzie (tylko cywilnym) .Od kilkunastu miesięcy mam partnera z który jestem związana i planujemy wiąć ślub .Partner jest ewangelikiem i kawalerem.Moje pytanie jest następujące,czy jeśli zmieniłabym wiare na ewangelicką byłby mozliwy slub w kościele?
Bardzo nam obojgu na tym zależy.Proszę o odpowiedź.

Byłby możliwy (ew. może być potrzebna dodatkowa rozmowa z biskupem, ale to nic strasznego).
W sprawie szczegółów proszę skontaktować się z proboszczem parafii w której planują się Państwo pobrać.

pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia

PS. Odpowiedź poszła też na e-mail.
Kolejarz
Moderator

Dołączenie: 20 Mar 2009, 15:30
Miejscowość: Skupowo
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez Piter » 06 Mar 2010, 15:42

Jeżeli poprzednie małżeńtwo zostało rozwiązane przez sąd, to oczywiście ze może Pani zawrzeć nowe małżeństwo. Nie potrzeba też do tego zmienać wyznania. Wystarczy ze jedna strona jest wyznania ewangelickiego. Szczerze mówiąc, jezeli jedynym powodem miałyby być kwestie ślubne, to taka zmiana nie ma sensu.
Religion could be a source of error as well as wisdom and light. Its role should be to inculcate, not a sense of infallibility, but a sense of humility. (R. Niebuhr)
Piter

Dołączenie: 26 Gru 2009, 19:45
Wyznanie: ewangelicko-reformowane

Postprzez mario » 10 Mar 2010, 14:10

Nie rozumiem co znaczy po rozwodzie cywilnym. Jeżeli brałaś wcześniej ślub kościelny w KRzK i jesteś teraz po rozwodzie cywilnym to z punktu widzenia KRzK ponowne małżeństwo nigdy nie będzie uznane, tzn. nie dostaniesz "zgody" na ponowny związek, bo dalej, że tak powiem pozostajesz w związku małżeńskim. Do ponownego zawarcia ZM wymagane jest niestety tzw. stwierdzenie o nieważności małżeństwa. No chyba, że dyspensa KRzK nie jest Ci do niczego potrzebna, to wtedy wg mnie bez problemu możesz zawrzeć ZM w KEA.
Jeżeli natomiast brałaś tylko ślub cywilny to moim zdaniem jest możliwe zawarcie ZM w KEA "za zgodą" KRzK.
mario

Postprzez Iwo_H » 10 Mar 2010, 19:04

Mario, jeśli balticc byłaby gotowa nawet zmienić wyznanie, aby tylko móc wziąć ślub kościelny to wydaje mi się, że nie zależy jej na tym aby KRK uznał ważność jej ślubu.
Iwo_H
Moderator

Dołączenie: 14 Maj 2006, 23:00

Postprzez mario » 11 Mar 2010, 11:21

W to nie wnikam, choć czytając posta balticc można faktycznie odnieść takie wrażenie o którym piszesz. Ja starałem się tylko możliwie najszerzej przedstawić zaistniałą sytuację.
Przecież (jesli się mylę to proszę mnie poprawić) do zawarcia ZM w KEA nie jest potrzebna balticc zmiana wyznania.
mario

Postprzez natada » 02 Kwi 2010, 17:21

Ja też się wypowiem :)

Po pierwsze, jak słusznie napisali poprzednicy, aby zawrzeć ślub w Kościele ewangelickim nie trzeba zmieniać wyznania, gdy się nie jest ewangelikiem. Wystarczy, że jedna strona będzie ewangelikiem.

Po drugie, konwersja w takich przypadkach jest odradzana, owszem, zdarza się, ale raczej się odradza zmianę wyznania z takich powodów - rodzinnych/emocjonalnych/osobistych. Powody ku temu powinny być inne, głębsze, duchowe. Sami pastorzy co najmniej są sceptyczni, o ile nie krytyczni w takich wypadkach, bo życie nieraz okazuje, że nie był to 'dobry' krok, że taka konwersja nie była szczera i prawdziwa.

Po trzecie nie napisała Pani też, w jakiej dokładnie się sytuacji znajduje, czy miała Pani ślub kościelny zawierany w KRK, czy też nie, a my możemy się tylko domyślać.

Wg mojej wiedzy:

Jeśli miała Pani sam ślub cywilny, a Pani narzeczony nie miał żadnego:

1. Możecie Państwo wziąć ślub w kościele (cywilny+kościelny lub konkordatowy) zarówno w KRK jak i KEA. I wtedy każdy z tych Kościołów będzie uznawał ślub zawarty w tym drugim, czyli w oczach KRK ślub zawarty w KEA przez katoliczkę z ewangelikiem będzie ważny i na odwrót, w oczach KEA ślub zawarty przez ewangelika z katoliczką w KRK też będzie ważny. Tylko, przynajmniej w teorii, strona katolicka jest zobowiązana do wychowywania potomstwa w swoim wyznaniu, a strona ewangelicka musi to uszanować i się zgodzić. Taka jest procedura, ale nieraz jest to tylko teoria, bo praktyka bywa inna.

2. Możecie też Państwo wziąć sam ślub cywilny. Tylko, że w oczach KRK będzie to związek niesakramentalny, cudzołożny, grzeszny, i KRK nie będzie go uznawał. Natomiast w KEA uznaje się związki cywilne jako ważne i nie piętnuje się ich, jak w KRK. Owszem, zaleca się śluby kościelne, ale gdy ktoś ma sam ślub cywilny,'nie ma tragedii', nie krytykuje się go, nie uważa się życia w takim związku za grzech/cudzołóstwo.

Jeśli miała Pani ślub kościelny w KRK i nie jest Pani wdową, ani nie stwierdzono nieważności tego małżeństwa:

1. Może być sam ślub cywilny.
2. Może być ślub kościelny w KEA, ale
* sprawa trafia do biskupa ewangelickiego, on rozpatruje takie sprawy,
* biskup ewangelicki może udzielić dyspensy i wydać zgodę na ślub, ale nie musi.
natada

Dołączenie: 30 Sie 2009, 13:11

Powróć do Związki mieszane wyznaniowo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość