wspólna Wielkanoc, Cud św. Ognia

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

Re: wspólna Wielkanoc, Cud św. Ognia

Postprzez partisan76 » 10 Mar 2010, 22:55

Dawid napisał(a):A moim zdaniem między rozumem a wiarą istnieje duża sprzeczność.

O a to bardzo interesujące. A gdzie ta sprzeczność?
-pozdrawiam partisaN76-

Dz.Ap 10:28 (Ap.Piotr):
(...)lecz Bóg dał mi znak, żebym żadnego człowieka nie nazywał skalanym lub nieczystym
partisan76

Dołączenie: 05 Sie 2009, 07:29
Miejscowość: Oslo/Białystok
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez Dawid » 11 Mar 2010, 18:23

Witam.
Mam takie pytanie. Rozumiesz Trójce Św.? Ja nie rozumiem i gdybym wiarę łączył z rozumem to byłbym ateistą.
Pozdrawiam
Dawid

Dołączenie: 02 Wrz 2009, 16:52
Miejscowość: Łowicz
Wyznanie: Kościół rzymskokatolicki

Postprzez Piter » 11 Mar 2010, 22:58

Kościelne nauczanie o Trójcy nie jest pozbawione sensu. Dlaczego twierdzisz, że jest bezrozumne? Można wyrażonej w nim wiary nie podzielać, to inna sprawa, ale dlaczego od razu zarzucać brak rozumu.
Religion could be a source of error as well as wisdom and light. Its role should be to inculcate, not a sense of infallibility, but a sense of humility. (R. Niebuhr)
Piter

Dołączenie: 26 Gru 2009, 19:45
Wyznanie: ewangelicko-reformowane

Postprzez Dagmara » 12 Mar 2010, 12:15

Ja też nie do końca jestem w stanie ogarnąć pojęcie Trójcy św. tak jak nie jestem w stanie pojąć wieczności i nieskończoności. To są dla mnie tajemnice Boskie. Ja sobie tłumaczę to w ten sposób, że gdybym mogła pojąć i zrozumieć Boga do końca, to nie byłby On tak wielki. Nauczanie Kościoła w kwestii Trójcy znam, ale to nie znaczy że sobie to pojęcie jestem w stanie wyobrazić. Bóg funkcjonuje w "innym wymiarze", nie podlega ziemskim naturalnym prawom i dlatego człowiek tu na ziemi nie jest w stanie ogarnąć Go swoim ziemskim umysłem - tak ja to rozumiem.
Dagmara

Dołączenie: 24 Kwi 2009, 13:05
Wyznanie: formalnie Rzymsko-Katolickie, duchowo Luterańskie

Postprzez Kolejarz » 12 Mar 2010, 19:05

kilka uwag na marginesie:

0. O Św. Ogniu zob. też http://www.monasterujkowice.pl/?id=25

1. Nie wszyscy prawosławni podzielają zachwyt Cudem Św. Ognia, zwł. rosyjscy
(por. diak. Kurajew, http://wyborcza.pl/1,76842,5146760.html

2. Różne daty Wielkiejnocy nie wynikają wprost z innych kalendarzy, zresztą znaczna część Prawosławia korzysta z kalendarza gregoriańskiego (ściślej: zastrzegają, że to nie jest gregoriański lecz neojuliański, ale na to samo wychodzi), lecz ze sposobu jej obliczania, w szczególności z (nie)brania pod uwagę zalecenia Soboru Nicejskiego, że Wielkanoc ma być świętowana koniecznie po Passze żydowskiej (co jest logiczne). Polecam dokument ekumeniczny na stronie Światowej Rady Kościołów poświęcony temu zagadnieniu:
http://www.oikoumene.org/en/resources/d ... aster.html

3. Fiński Kościół Prawosławny (Kościół autonomiczny podległy Patriarchatowi Ekumenicznemu) obchodzi Wielkanoc razem z Kościołem Zachodnim.

pozdrawiam
Kolejarz
Moderator

Dołączenie: 20 Mar 2009, 15:30
Miejscowość: Skupowo
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Poprzednia

Powróć do Inne Kościoły i religie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość