Homoseksualizm

Moderatorzy: Iwo_H, Kolejarz, Roman F., J.J.S

Re: Homoseksualizm

Postprzez Elżbieta » 09 Mar 2010, 09:36

mathetes, nic takiego nie napisałam, co by uzasadniało Twój tak wściekły atak. Zarzucasz ludziom o konserwatywnych poglądach prześladowanie homoseksualistów, ale spójrz na siebie, Jak Ty się zachowujesz, czy Dawid lub ja napisaliśmy, że tych ludzi należy prześladować ? - NIE. - Nikt tak nie mówi, mówimy, że powinni mieć jakieś uregulowania prawne, żeby mogli normalnie w społeczeństwie funkcjonować. Jesteśmy tylko przeciwni zawieraniu ślubów kościelnych i błogosławieniu takich par. Nikt nie sprzeciwia się ich bytności na Nabożeństwach i normalnym funkcjonowaniu w życiu parafialnym. - Czy to nazywasz prześladowaniem ?

Na zakończenie podam Ci werset z Listu do Tytusa: Dla czystych wszystko jest czyste, a dla pokalanych i niewierzących nic nie jest czyste, ale pokalane są zarówno ich umysł, jak i sumienie.

Wiem, że od razu zaprotestujesz, że przecież jesteś wierzący, ale czy Twój umysł jest na pewno czysty ? - Gdyby był , to byś się nie doszukiwał wszędzie złych intencji
Elżbieta , od zawsze Luteranka
Elżbieta

Dołączenie: 22 Kwi 2009, 20:40
Miejscowość: Legnica
Wyznanie: luterańskie

Postprzez Iwo_H » 09 Mar 2010, 12:22

Jedynie Bóg zna tak nasze serca, jak i umysły, ja bym się więc, Pani Elu, powstrzymała od takich sugestii.
Iwo_H
Moderator

Dołączenie: 14 Maj 2006, 23:00

Postprzez Elżbieta » 09 Mar 2010, 18:20

Pani Iwono, pisząc ten nieszczęsny post nie miałam niczego złego na myśli, nawet mi do głowy nie przyszło jakiekolwiek porównywanie, czy zrównywanie. Zostałam zaatakowana w sposób tak zaciekły, że aż nie mogłam oczom uwierzyć, że można w ten sposób napaść na człowieka i zrobić z niego co najmniej zbrodniarza. - Gdyby to było w realu to chyba bym została ukamienowana. Czy to jest w porządku? Gdybym mogła swoim oponentom jakoś przemówić do rozsądku, to z pewnością nie podawałabym tego cytatu, ale tu chyba jedynie może pomóc w opamiętaniu się "strzał z grubej rury".

Serdecznie pozdrawiam
- oponentów również
Elżbieta , od zawsze Luteranka
Elżbieta

Dołączenie: 22 Kwi 2009, 20:40
Miejscowość: Legnica
Wyznanie: luterańskie

Postprzez mathetes » 09 Mar 2010, 23:57

Szanowna Pani Elżbieto,

przyznaję, że Pani uwagi pod moim adresem są dla mnie sporym zaskoczeniem. Nie bardzo wiem, jak mogę Pani pomóc. Zachęcam chyba tylko do głębokiego wdechu i przeczytania na spokojnie jeszcze raz mojego ostatniego posta. Pani mi wybaczy, ale nie mam pojęcia, w jaki to sposób tak "zaciekle Panią zaatakowałem i zrobiłem z Pani zbrodniarza", gdyż nie odnosiłem się w swoim ostatnim poście do Pani. Z pewnością "zaciekle" zaatakowałem "naszych" amerykańskich i afrykańskich faryzeuszy, którzy pod płaszczykiem "wierności Biblii" dopuszczają się ludobójstwa. Ale nie chce mi się wierzyć, że te uwagi mogły Panią tak dotknąć. Co więcej, expressis verbis wyjaśniłem, co myślę o stosunku tzw. polskich konserwatystów do gejów (proszę przeczytać mój post jeszcze raz). Pani wypowiedź sugeruje, że uważa Pani, iż zarzucam Pani i Dawidowi chęć prześladowania homoseksualistów. Tu także jestem zdezorientowany, ponieważ niczego takiego nie napisałem. Mój post był poświęcony sytuacji prawnej w Polsce (w mniejszym stopniu sytuacji wyznaniowej) oraz niebezpiecznemu radykalizmowi chrześcijańskiemu, ale chyba jasno napisałem, że chodzi mi o Afrykę i w mniejszym stopniu o USA, więc w jaki sposób Pani doczytała się "wściekłego ataku" na swoją osobę, pozostaje dla mnie zagadką.

Prawdą jest, że rozmowa poniekąd rozwinęła się od Pani postu, w którym, jak wierzę, nieumyślnie i nieświadomie zrównała Pani mordy na gejach z ich akceptacją w niektórych kościołach chrześcijańskich. Z tego powodu kilka osób zwróciło Pani uwagę, że takie sformułowanie jest niepokojące. Abstrahując od naszych poglądów, nie chce mi się wierzyć, że nie dostrzega Pani różnicy między tymi zjawiskami. Jestem głęboko przekonany, że dla każdego człowieka, w tym także dla Pani, te dzikie mordy są prawdziwą obrzydliwością, wobec której nie można milczeć. Sytuacja afrykańskich gejów jest chyba dla nas wszystkich przerażająca i tylko możemy się domyślać, w jakim strachu ci ludzie muszą żyć.

Pozwoli Pani, że nie będę wdawał się w "wojenki" na werseciki. Zbyt dużym szacunkiem darzę Pismo Święte, by wykorzystywać je do bicia nim innych po głowie. Wyrywanie wersetów z kontekstu i rzucanie nimi innym w twarz jest praktyką, którą już dłuższy czas temu zaniechałem, dlatego pozwoli Pani, że nie będę dyskutował na takim poziomie. Pozwolę sobie także przemilczeć Pani uwagi na temat stanu mojego umysłu, mojego ewentualnego pokalania i braku wiary. Niech pozostaną one Pani świadectwem.

Łączę wyrazy szacunku oraz pozdrawiam.
mathetes

Dołączenie: 22 Paź 2009, 00:37

Postprzez Roman » 13 Mar 2010, 17:15

Chciałby jeszcze jedną myśl poddać po rozwagę:
Europa staję się coraz bardziej otwarta-dla nas i dla innych. A co będzie jeśli jeśli osoby , które są w związku jednopłciowym, wyznania ewangelickiego, wychowujące dziecko trafią na stałe do Polski ? Taka sytuacja może się zdarzyć i na pewno kiedyś się zdarzy. Wydaje mi się , że wówczas , nie bacząc na oficjalne stanowisko, obowiązkiem Kościoła będzie otoczyć opieką taki związek-chociażby dla dobra dziecka. A jeśli nawet nie ma dziecka-to co wtedy? Czy mamy ich pouczać, w jakim to żyją grzesznym związku, który zaakceptował Kościół Ewangelicki w innym kraju ? Takie sytuacje się zdarzą się-prędzej lub później , ale zdarzą się. I co wtedy? My też oczekujemy, że będziemy szanowani w innych krajach i będziemy mogli żyć w zgodzie ze swoim sumieniem-tak jak inni........
Pozdrawiam Roman
Roman

Dołączenie: 23 Kwi 2009, 19:23
Wyznanie: ewangelicko-augsburskie

Postprzez Kolejarz » 13 Mar 2010, 17:30

Romanie, mam tę samą obawę. Kościoły niby-to mogą sobie nie mówić jednym głosem jak "każdy mieszka u siebie", ale - zwłaszcza w Europie - granice coraz bardziej zanikają, migracje narastają i ten wielogłos się w pewnym momencie może strasznie odbić. I będzie to zwycięstwo - gorzkie zwycięstwo (i to niestety, głównie propagandowe) ultrakonserwatystów, którzy obecnie jasno się opowiadają na "nie" ale są w tym konsekwentni, wypowiadając już teraz pełną wspólnotę tym, którzy mają w tej sprawie bardziej "liberalne" stanowisko.
Kolejarz
Moderator

Dołączenie: 20 Mar 2009, 15:30
Miejscowość: Skupowo

Postprzez Roman » 13 Mar 2010, 18:00

Kolejarz napisał(a):Romanie, mam tę samą obawę. Kościoły niby-to mogą sobie nie mówić jednym głosem jak "każdy mieszka u siebie", ale - zwłaszcza w Europie - granice coraz bardziej zanikają, migracje narastają i ten wielogłos się w pewnym momencie może strasznie odbić. I będzie to zwycięstwo - gorzkie zwycięstwo (i to niestety, głównie propagandowe) ultrakonserwatystów, którzy obecnie jasno się opowiadają na "nie" ale są w tym konsekwentni, wypowiadając już teraz pełną wspólnotę tym, którzy mają w tej sprawie bardziej "liberalne" stanowisko.

Dlatego, Kolejarzu, choć muszę przyznać, że choć były takie momenty , że dyskusją w tym wątku czasem mnie irytowała, to nigdy nie uważałem ją za bezsensowną. Są to dylematy, które lada moment będą realne i dlatego należy rozmawiać. Jest to wielkie wyzwanie dla nas, a jeszcze większe dla władz naszego Kościoła, które moim zdaniem, sadząc po wielu wypowiedziach, wciąż taktują Polskę jak"inny świat",gdy my jesteśmy w centrum Europy. Nie da już w żaden sposób już Polski odgrodzić "chińskim murem" od reszty Europy, bo my już jesteśmy Europą i trzeba wychodzić na przecie wszelkim dylematom zamiast pogrążać się w zaściankowym myśleniu, bo rzeczywistość i tak nas dopadnie -z tym ,że nieprzygotowanych i bezradnych...
Pozdrawiam Roman
Roman

Postprzez Dawid » 13 Mar 2010, 19:39

Roman napisał(a):Czy mamy ich pouczać, w jakim to żyją grzesznym związku, który zaakceptował Kościół Ewangelicki w innym kraju ?

Nikt nie chce nikogo pouczać. Ja akceptuje związki homoseksualne w formie prawnej, ale nie zgadzam się, aby kościół takie związki błogosławił.
To, że nie chcę, aby kościół błogosławił związki homoseksualne nie znaczy, że chcę kamienować, przepędzać, zgładzić homoseksualistów...
Ludzie... dlaczego uważacie, że konserwatyści mają serce z kamienia, że nie mają uczuć? Dla mnie homoseksualista jest równie grzeszny jak ja sam.
Dawid

Dołączenie: 02 Wrz 2009, 16:52
Miejscowość: Łowicz
Wyznanie: Kościół rzymskokatolicki

Postprzez Roman » 13 Mar 2010, 23:27

Dawid napisał(a): ale nie zgadzam się, aby kościół t.

Ponoć KRK planuje za około 50 lat znieść celibat. Te 50 lat jest zapewne potrzebne są po to, aby KRK przygotował się sam organizacyjnie do tych zmian, przygotował swoich wiernych i przekonał tych co się NIE ZGADZAJĄ.
Pozdrawiam Roman
Roman

Postprzez KaFor » 18 Kwi 2010, 00:32

Arcybiskup Desmond Tutu
(laureat pokojowej nagrody Nobla):

Fala nienawiści musi się zatrzymać.

Politykom, którzy czerpią zyski z tej nienawiści, z rozdmuchiwania jej, nie wolno dać się skusić tej łatwej drodze profitowania ze strachu i niezrozumienia.

A moi koledzy – duchowni wszystkich wiar muszą podnieść głos na rzecz pryncypiów uniwersalnej godności i wspólnoty.

Wykluczenie nie jest nigdy krokiem do przodu na wspólnych ścieżkach do wolności i sprawiedliwości.

http://dstp.cba.pl/?p=1332
KaFor

Dołączenie: 29 Kwi 2009, 14:25

PoprzedniaNastępna

Powróć do Etyka i problemy społeczne

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość